این متن شامل 71 صفحه می باشد
روشهاي سينتيكي- اسپكترفوتومتري از جمله روشهاي تجزيه دستگاهي به منظور بررسي تغييرات ميزان گونههاي موجود در نمونه ميباشند كه ضمن دارا بودن صحت، دقت و سرعت عمل بالا داراي هزينه روش بسيار پايين است. اين خصوصيات كاربرد اين تكنيك را در حد وسيعي براي بررسي رفتار تركيبات رنگي و چگونگي تخريب وحذف آنها از پسابهاي صنعتي ميسر ميسازد. نظر به اهميت ايجاد آلودگي توسط رنگهاي آلي در پسابهاي صنعتي ارائه روشهاي مناسب و جديد با حداقل هزينه و كارآيي بالا به منظور حذف اين گونه تركيبات مورد نظر پژوهشگران بوده و هست.
در اين پروژه علاوه بر ارائه فاكتورهاي مؤثر در تخريب رنگ متيلنبلو ميتوان به اندازهگيري يون كروم كه يك ماده سرطانزاست، پرداخت. يك روش حساس و ساده براي تعيين مقادير بسيار كم كروم به روش سينتيكي- اسپكتروفوتومتري براساس اثر بازدارندگي كروم در واكنش اكسيدشدن متيلنبلو توسط آسكوربيك اسيد در محيط اسيدي (H2SO4 4 مولار) معرفي شده است. اين واكنش به روش اسپكتروفوتومتري و با اندازهگيري كاهش جذب متيلنبلو در طول موج 664 نانومتر به روش زمان ثابت استفاده شده است. در محدوده زماني 8- 5/0 دقيقه و دماي محيط، حد تشخيص ppm 013/0 بوده است و منحني كاليبراسيون در محدوده ppm (3- 05/0) از غلظت كروم خطي است.
|
فصل اول
كروم
|
مقدمه :
كرم اولين نوع فلز سنگين در پساب است.
يونهاي كروم (III) و كروم (VI) براي محيط زيست و هستي بشر مضر هستند.
بر طبق استاندارد موجود مقدار كروم باقيمانده در پساب بايد mg/l 5/1 باشد. در كنار شكل ساده يونهاي كروم (III) و كروم (VI)، كمپلكس هماهنگ كروم (III)يا كروم (VI)، با پيوندهاي ملكولي آلي و غيرآلي وجود دارد.
به طور مثال كمپلكس كروم در رنگها به طور كامل در صنعت نساجي از طريق واكنش شيميايي بين Cr2O3 و يك نوع از تركيبات آزو آلي استفاده ميشود. ساختار هماهنگ كمپلكس كروم قبل از تخريب بسيار پايدار و سخت است. اين دسته از تركيبهاي كروم حد بالايي ازغلظت كروم را در پسابهاي صنعتي ايجادمينمايند.
اگر كروم موجود در پساب مستقيماً در محيط آزاد شود به صورت يك عامل واكنش دهنده در محيط عمل نموده و از فعاليت باكتريها به صورت آشكار جلوگيري ميكند. بنابراين بازده عمليات موجودات بسيار كم ميشود. بنابراين سميت كروم بسيار زياد ميباشد. بنابراين اندازهگيري آن در گونههاي مختلف به ويژه پسابهاي صنعتي همواره مورد توجه پژوهشگران بوده و تاكنون مقالات متعددي در اين زمينه در مجلات مختلف علمي ارائه شده است.
رسوب دادن شكل مؤثري از فرآيند برداشتن يون كمپلكس كروم است اما قابل اجرا نميباشد، با استفاده از روشهاي مبادله يون ميتوان به طور مؤثرغلطت يون كروم را كاهش داد ولي اين كار خيلي عملي نيست. از مهمترين عيبهاي اين روش بالا بودن هزينه توليد مواده مبادله كننده يوني و بهرهبرداري آن است به علاوه در تعويض يون تنها ميتوان از محدوده كمي از درجه pH استفاده كرد.
جذب روشي شناخته شده و مؤثر براي انتقال فلز آلوده كننده سنگين ميباشد، اما ظرفيت جذب بايد با جاذب شيميايي مناسب تقويت و يا تغيير داده شود.
مقادير كم كروم (تا 5/0 درصد) را ميتوان به روش رنگ سنجي در محلول قليايي به صورت كرومات اندازه گرفت؛ اورانيم و سديم مزاحماند ولي واناديم اثري ندارد. عبور محلول در 365 تا 370 نانومتر يا با استفاده از يك صافي كه عبور ماكسيمم آن در قسمت بنفش طيف قرار دارد، اندازه گيري ميشود.
خصلت قليايي محلول استاندارد به كار گرفته شده براي تهيه منحني مرجع بايد همانند محلول نمونه باشد و ترجيهاً غلظت نمكهاي خارجي در دو محلول بايد يكي باشد محلولهاي استاندارد را ميتوان از پتاسيم كرومات با خلوص تجزيهاي تهيه نمود.
هزاران نمونه از كمپلكسهاي كروم (III) وجود دارند كه به جز چند مورد بقيه شش كوئورديناسيوني هستند. مشخصه اصلي اين تركيبات بي اثر بودن سنجش آنها از نظر سينتيكي در محلول آبي است و به خاطر همين بي اثر بودن است كه اين همه نمونههاي كمپلكس از كروم ميتوان جدا كرد و به همين دليل است كه قسمت عمده شيمي كلاسيك مربوط به كمپلكسها كه توسط پژوهشگران اوليه به خصوص يورگنسن و ورنر مطالعه و بررسي شد، كروم را در بر ميگرفت. اين كمپلكسها حتي درمواردي كه از نظر ترموديناميكي ناپايدارند، در محلول دوام ميآورند.
1-1- تعريف چرم:
چرم مهمترين فراوردهاي است كه در فرآيند پوست پيرايي از تأثير برخي مواد شيميايي بر پوست به دست ميآيد. چرم در برابر هوا و آب نفوذپذير بوده و در مقابل باكتري ها و عاملهاي فيزيكي و شيميايي محيط مقاومت مينمايد. چرم براي تهيه بسياري از لوازم مورد نياز زندگي مناسب است و كاربردهاي گوناگوني در زمينههاي مختلف زندگي دارد. با توجه به پوست پيرايي دو نوع چرم ساخته شده و به بازار عرضه ميشود:
الف) چرمهاي گياهي: براي ساخت اين نوع چرم از مواد دباغي گياهي استفاده ميشود.
ب) چرمهاي شيميايي: كه براي ساخت آنها از مواد شيميايي در پوست پيرايي استفاده ميشود اين نوع چرم داراي ضخامت كمتري است.
مبلغ قابل پرداخت 20,000 تومان